tisdag 9 juni 2009

Fudgetårta

Flera av mina vänner frågade efter detta recept när jag bjudit på denhär tårtan. Receptet fick jag av en god vän på min klass som är en nästan lika stor sötsaksälskare som jag själv.
Saftig kladdkaka med fudgetopping! Ljuvlig tårta för alla som tycker om choklad och sötsaker. Väldigt kraftig tårta, som kommer till sin fördel om man serverar den med vaniljglass, grädde eller vaniljvisp. Det är bra att ha en termometer till hands när man gör toppingen, annars kan konsistensen bli fel. Men såklart funkar det med det traditionella "kultestet" också!

FUDGETÅRTA


Bilden är lånad från tasteline.com

Botten:
200g smör
2 dl socker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
1 dl kakao

Fudge:
2 dl socker
2 msk sirap
100 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
100 g margarin

Tillagning av botten:
Smält smöret och låt svalna.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker ljust och pösigt. Blanda ihop resten av ingredienserna och sikta ner i smeten. Rör i det smälta smöret.
Grädda bottnen i 175 grader i 20-30 minuter i en form med löstagbar kant.
(på orginalreceptet stod det 15-20 minuter men då blir bottnen REJÄLT kladdig, och jag tyckte det var för mycket när det ändå ska vara fudge på) Låt bottnen svalna i formen.

Tillagning av fudge:
Blanda samman alla ingredienser utom smöret i en kastrull, chokladen ska vara i bitar. Koka detta tills såsen tjocknat ordentligt. (120-125 grader varm skall blandningen vara, ju varmare desto tjockare och segare konsistens på fudgen) Om man inte har en termometer droppar man några droppar av såsen i kallt vatten. Om dropparna går att forma til kulor (och har den konsistens man önskar på fudgen så är såsen klar!).
När såsen är klar, rör ner smöret. Häll sedan såsen över den avsvalnaden kakbottnen och låt stelna.


Servera med glass, vaniljsås eller grädde och
NJUT!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar